• Kde ste, naši bývalí? Dajte nám o sebe vedieť!

          • Osemročné gymnázim v Dobšinej vzniko 1.9.1995 a dalo krídla viac ako tisícke čerstvo dospelým ľuďom z mesta i blízkeho okolia a s maturitou vo vrecku a nádejou v srdci ich pustilo do sveta. Niektorí sa sem vrátili a pracujú, iní zostali vo svete a iba sem-tam sa vrátia na kus reči.

            Pred 200 rokmi študoval na našej škole  P.J.Šafárik, Karol Kuzmányi, Ladislav Bartolomeides, Pavol Dobšinský, o ktorých sa dnes učíme v maturitných otázkach. Z množstva ďalších študentov nášho dobšinského gymnázia sú dnes lekári a zubári, vedci, inžinieri, cestovatelia,  študujú v zahraničí v angličtine,  sú modernými podnikateľmi, pracujú  s modernými technológiami , sú vynikajúcimi športovými reprezentantmi, trénermi, učiteľmi,  sú poslancami, psychológmi,  veterinármi,  pracujú vo finančníctve, tlmočníctve, sú z nich policajti, vojaci, právnici, umelci, stavajú domy a byty, a je možné, že o niektorom z nich sa budú učiť ďalší gymnazisti v budúcnosti  vo svojich maturitných otázkachJ. Tých istých žiakov, ktorí cez školský rok sedávali a sedávajú v laviciach  Gymnázia  Dobšiná, môžeme stretnúť cez prázdniny,  ako sa plnohodnotne uplatnia na brigáde ako  čašníci, sprievodcovia, môžeme ich stretnúť pri sadení stromčekov v lese, starostlivosti o kone, pomáhajú organizovať mestské športové a kultúrne aktivity, jednoducho sú tieto deti z tohto malého  mestečka  a jeho malého okolia  šikovné, spokojné a my sme na nich patrične hrdí či už prezliekajú hosťom cez prázdniny periny, zbierajú zlaté medaily,  alebo žnú úspechy v zahraničí.

            Dobšiná sa vždy pokladala za banícke mestečko, kde hlavným zdrojom obživy pre rodiny bola ťažká práca mužov v baniach. Vznik Dobšinej sa datuje okolo 13.storočia, kedy osada v lese plná oviec a dobytka získala od kráľa mestské práva vďaka ťažbe nerastov. Ťažba nerastov, baníctvo, prinášalo síce bohatstvo do pokladnice kráľa, ale bola to ťažká práca v nebezpečnom prostredí.  V baniach často spolu s mužmi robili aj ich synovia. Ľudia v mestečku nemali na výber.

            Do banského mestečka prichádzali postupne ľudia vzdelaní, technicky skúsení, aby vylepšili podmienky práce v bani, aby zjednodušovali každodenný život svojimi zlepšovacími technológiami, učili baníkov pracovať s pomocou strojov. Vzdelaných ľudí bolo málo a boli zďaleka.  Toto si uvedomovali panovníci a zaviedli možnosť vzdelávania pre všetky deti.  Možnosť vzdelávania aj v malých mestách prináša v histórii porovnateľnosť podmienok života, zlepšenie jeho kvality, zmenšuje rozdiely medzi kvalitou života v hlavnom meste a mimo neho.

            Vzdelávanie v mestečku Dobšiná  má  korene podľa historických podkladov v roku  1572. Od roku 1584 tu boli dievčenské  a chlapčenské školy, latinská škola, ktorá sa premenovala na evanjelické nižšie gymnázium. Udáva sa, že v tomto gymnáziu sa učili dejiny ako v 1.škole v Uhorsku. V roku 1851 tu študovalo 330 žiakov pre ktorých mesto vydávalo osobitné  dobšinské učebnice. V rokoch 1860 -95 tu bola banícka škola pre banské stredné technické kádre. Potom ju preložili do Rožňavy. V rokoch 1924-64 bola v Dobšinej  štátna obchodná škola, neskôr stredná ekonomická škola s maturitou.  Ľudia v mestečku si mohli vybrať. Potom ju tiež preložili do Rožňavy. Od roku 1957 bola v Dobšinej  škola poskytujúca stredné všeobecné vzdelanie s ťažiskom na prípravu žiakov na vysokoškolské štúdium ako predchodca dnešného gymnázia, neskôr od roku 1995  sa okrem štvorročného gymnaziálneho štúdia otvorilo aj  osemročné gymnaziálne štúdium, ktoré je tu dodnes.

            Naši súčasní gymnazisti by sa radi so svojimi bývalými „spolužiakmi“ stretli a ukázali im, ako sa tu dnes majú v novozrekonštruovanej budove, a tiež by radi od nich získali nejaké informácie a skúsenosti. Stretnutia sú najlepši osobné ale súčasnosť umožňuje pomocou technológií stretnúť sa aspoň virtuálne. Navrhujeme využiť túto cestu  a prosíme všetkých bývalých študentov Gymnázia v Dobšinej,  aby sa na túto výzvu ozvali, s potešením zorganizujeme príjemné stretnutie reálne aj virtuálne, radi sa potešíme a inšpirujeme vašimi príbehmi a tiež sa radi pochválime opravenou školou a našimi úspechmi.

            Ako prvú spoločnú aktivitu bývalých a súčasných dobšinských gymnazistov chceme vytvoriť stránku, prípadne časopis s veselými, úsmevnými alebo inak zaujímavými historkami zo života na našom gymnáziu, prípadne blog,  na ktorom každý účastník napíše pozitívnu spomienku na časy na našom gympli. J

            Kontaktujte nás cez e-mail: gymdobs@gmail.com, na facebooku čakáme vaše príspevky, príbehy, fotografie, ale pokojne napíšte len tak, bez príbehu a nechajte nám na seba kontakt.

          • Reprezentujeme, tvoríme a zmysluplne trávime čas

          • Gymnazisti z Dobšinej najúspešnejšou školou v okresnej súťaži v zjazdovom lyžovaní o „CENU SNEHULIAKA“: 30. januára 2019 sa v lyžiarsko stredisku Mlynky Gugel konala okresná súťaž v zjazdovom lyžovaní. Jej organizátorom bol Olympijský klub Gemer v spolupráci s mestom Rožňava a Dobšiná. Našu školu reprezentovalo 5 žiakov, z ktorých sa každí umiestnil na stupni víťazov. Prvé miesto osadili: Kristína Horká a Boris Macko /lyže/ a Manuel Kordovan /snowboard/ a druhé miesto obsadili Viktória Chrenková /lyže/ a Dominik Mol /snowboard/. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            Okresné kolo v basketbale žiačok ZŠ: 5. februára 2019 sa na ZŠ Pionierov a ZŠ Zlatej v Rožňave konal basketbalový turnaj žiačok ZŠ. Naše dievčatá postúpili zo skupiny po jednom prehratom zápase so ZŠ Pionierov a po jednej výhre nad ZŠ Dobšiná. Tento výsledok ich posunul do boja o 3. miesto, v ktorom po výbornom výkone nakoniec podľahli ZŠ Zakarpatskej v Rožňave. Škoda len že nás zradila streľba.Dievčatá si však zaslúžia veľkú pochvalu za bojovnosť, pekné kombinácie a kondičku. Blahoželáme!

            Tvorivé hodiny sekundánov na gymnáziu pokračujú: Pamätáte si ešte klasické elpéčka alebo LP platne? Dnešné deti ich poznajú skôr len z obrázkov alebo z rozprávania svojich rodičov. Naši sekundáni si ich pripomenuli trocha netradične a použili ich na úplne nový, netradičný spôsob. Na hodine UKL – Umenie a kultúra – z nich vyrábali originálne nástenné hodiny. Ako základ im poslúžili spomínané staré platne a hodinový strojček, ktorý si objednali cez internetový obchod. Skladanie maličkých komponentov či lepenie čísel na platne prinieslo veľa zábavných momentov. Ale teraz im už ich hand made hodiny zdobia detské izby.

            Korčuľovanie na gymnáziu: Keďže sa mestské klzisko nachádza v bezprostrednej blízkosti našej školy, využívame ho radi v rámci hodín telesnej a športovej výchovy a etickej výchovy. Na klzisku sa tak ale stretnú len žiaci jednej, resp. dvoch tried. Preto sme nedávno zvolili inú formu – korčuľovanie po vyučovaní. Takže si hokej a krasokorčuliarske figúry mohli skúsiť všetci žiaci školy, ktorí prejavili chuť a záujem.

      • Kontakty

        • Spojená škola, Zimná 96, Dobšiná, organizačná zložka Gymnázium, SNP 607, Dobšiná
        • 058 7941278
        • SNP 607, 04925 Dobšiná Slovakia
        • 42243271
        • 2023328241
        • Mgr. Ondrej Dovalovský
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje