• Ponožková výzva

          • #ponozkovavyzva sa každoročne koná 21.marca. V tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu aj preto, lebo chromozóm má tvar ponožky. Dátum 21.3. je taktiež symbolický, lebo práve 21. chromozóm majú ľudia s týmto ochorením jeden naviac. Namiesto dvoch ich majú až tri.Do ponožkovej výzvy sa zapojili žiaci aj zamestnanci školy.

          • Naši úspešní recitátori

          • Dňa 1.3.2019 sa konal 23.ročník recitačnej súťaže Kellnerova Poloma. Miloš Macko Beluš získal 2.miesto a Viktória Graffová cenu poroty. Srdečne blahoželáme :-)

          • Hvezdáreň Rožňava

          • Naši gymnazisti videli v rožňavskej hvezdárni slnečnú sústavu, veľké ďalekohľady a vyskúšali ako im Van Der Graffov generátor postrapatí vlasy.

            14.3.svet oslávil 140. výročie narodenia Alberta Einsteina, teoretického fyzika, pokladaného za najvýznamnejšieho vedca 20.storočia. Jeho meno sa stalo synonymom vysokej inteligencie a génia. V roku 1999 ho časopis Time vybral ako Osobnosť storočia.

            S fyzikou sa takisto spája meno známeho slovenského fyzika, astronóma Milana Rastislava Štefánika,  ktorého 100. výročie úmrtia si toho roku pripomínajú všetky hvezdárne a astronomické ústavy nielen na Slovensku. Ako diplomat a politik bol jednou z kľúčových osobností pri založení prvej ČSR. A so 14.marcom sa spája vznik prvej Slovenskej republiky.

            Rok 2019 je významný pre celú astronomickú verejnosť, z príležitosti storočnice vzniku Medzinárodnej astronomickej únie – IAU. Tento rok je tiež rokom 50. výročia pristátia modulu Eagle s americkými astronautmi Neilom Aldenom Armstrongom a Edwinom Eugeneom „Buzzom“ Aldrinom v Mori pokoja na Mesiaci.

                          Pred 50 rokmi bola v Rožňave oficiálne otvorená hvezdáreň, ktorú sme sa vybrali 14.marca navštíviť. Žiaci sekundy, tercie a kvarty osemročného Gymnázia Dobšiná sa zoznámili so Slnečnou sústavou, videli aké fantastické vedia byť vesmírne rozmery a vzdialenosti, svetelná rýchlosť a pozreli sa dovnútra každej planéty, všetkých mesiacov, prstencov a hviezd v ich vývojových štádiách.

            Zaujímavosťou pre žiakov bola Slnečná pec, Coudé refraktor, meteostanica, ale najväčšia zábava pre nich bol van der Graffov generátor, ktorý im postrapatil vlasy J

                     Ďakujeme pánovi Jánovi Jánošíkovi za krásny, kompetentný, plnohodnotný výklad a profesionálnu  pekne spracovanú prednášku,  ktorou nás pútavo zaviedol  do tajomstiev vesmíru do jeho hĺbok a diaľok.

          • Jaskyňa Domica

          • V utorok 12. 3. sa žiaci sekundy, tercie a kvarty zúčastnili na výlete do jaskyne Domica. Všetkým sa to veľmi páčilo. Ráno sme všetci žiaci sadli do autobusu. Cestovali sme asi hodinku. Na miesto sme dorazili približne o 9.00 a nakoľko bol neďaleko národný park Slovenský kras a zostávalo nám trochu času do otvorenia jaskyne, rozhodli sme sa, že pôjdeme po náučnom chodníku Kečovské škrapy. Každý si túru užil, žiaci mohli pozorovať, ako sa príroda prebúdza k životu, ako jej obyvatelia nechávajú svoje „podpisy“ v blate alebo sa poučiť o lesnej faune i flóre miestnej oblasti. Po krátkej túre sme mohli konečne vstúpiť do skutočnej a dlho očakávanej nádhery. Celá prehliadka bola zaujímavá, plná rôznych zaujímavostí, od toho, kto ju ako prvý objavil, až po to, ako sa jednotlivé úkazy okolo nás vytvorili. Aj keď nás tam bolo dosť, spoločnosť nám robili netopiere, niektoré ešte v hlbokom spánku, zavesené okolo nás alebo poletujúce vo vzduchu. Domica je tiež slávna vďaka svojim splavom, ktoré sme, bohužiaľ, nemohli zažiť. No to nám nevadilo, pretože sme navštívili bežným návštevníkom neprístupné miesta. Panenská chodba, v ktorej nefungovalo svetlo a tak sme si museli svietiť vlastnými mobilmi, baterkami alebo čelovkami, bola úchvatná. Deti sa dozvedeli aj to, že jaskyňa neposkytuje úkryt len netopierom a drobnému hmyzu, prístrešok tu hľadali ľudia už v dobe kamennej, po ktorých sa našli rôzne nádoby, maľby či nástroje. Každý žiak si z tohto krásneho výletu odniesol či už pekný zážitok, fotky, alebo suvenír v podobe magnetiek, príveskov, pohľadníc a mnoho ďalšieho. Ďakujeme aj pani profesorke Turicovej, pánovi profesorovi Kubaskému a tiež pani bývalej profesorke Lenkeyovej, pretože by sme sa bez nich do takejto krásy len ťažko dostali.

             

            Viktória Graffová, Gymnázium Dobšiná

      • Kontakty

        • Spojená škola, Zimná 96, Dobšiná, organizačná zložka Gymnázium, SNP 607, Dobšiná
        • 058 7941278
        • SNP 607, 04925 Dobšiná Slovakia
        • 42243271
        • 2023328241
        • Mgr. Ondrej Dovalovský
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje