• Hvezdáreň Rožňava

          • Naši gymnazisti videli v rožňavskej hvezdárni slnečnú sústavu, veľké ďalekohľady a vyskúšali ako im Van Der Graffov generátor postrapatí vlasy.

            14.3.svet oslávil 140. výročie narodenia Alberta Einsteina, teoretického fyzika, pokladaného za najvýznamnejšieho vedca 20.storočia. Jeho meno sa stalo synonymom vysokej inteligencie a génia. V roku 1999 ho časopis Time vybral ako Osobnosť storočia.

            S fyzikou sa takisto spája meno známeho slovenského fyzika, astronóma Milana Rastislava Štefánika,  ktorého 100. výročie úmrtia si toho roku pripomínajú všetky hvezdárne a astronomické ústavy nielen na Slovensku. Ako diplomat a politik bol jednou z kľúčových osobností pri založení prvej ČSR. A so 14.marcom sa spája vznik prvej Slovenskej republiky.

            Rok 2019 je významný pre celú astronomickú verejnosť, z príležitosti storočnice vzniku Medzinárodnej astronomickej únie – IAU. Tento rok je tiež rokom 50. výročia pristátia modulu Eagle s americkými astronautmi Neilom Aldenom Armstrongom a Edwinom Eugeneom „Buzzom“ Aldrinom v Mori pokoja na Mesiaci.

                          Pred 50 rokmi bola v Rožňave oficiálne otvorená hvezdáreň, ktorú sme sa vybrali 14.marca navštíviť. Žiaci sekundy, tercie a kvarty osemročného Gymnázia Dobšiná sa zoznámili so Slnečnou sústavou, videli aké fantastické vedia byť vesmírne rozmery a vzdialenosti, svetelná rýchlosť a pozreli sa dovnútra každej planéty, všetkých mesiacov, prstencov a hviezd v ich vývojových štádiách.

            Zaujímavosťou pre žiakov bola Slnečná pec, Coudé refraktor, meteostanica, ale najväčšia zábava pre nich bol van der Graffov generátor, ktorý im postrapatil vlasy J

                     Ďakujeme pánovi Jánovi Jánošíkovi za krásny, kompetentný, plnohodnotný výklad a profesionálnu  pekne spracovanú prednášku,  ktorou nás pútavo zaviedol  do tajomstiev vesmíru do jeho hĺbok a diaľok.

          • Jaskyňa Domica

          • V utorok 12. 3. sa žiaci sekundy, tercie a kvarty zúčastnili na výlete do jaskyne Domica. Všetkým sa to veľmi páčilo. Ráno sme všetci žiaci sadli do autobusu. Cestovali sme asi hodinku. Na miesto sme dorazili približne o 9.00 a nakoľko bol neďaleko národný park Slovenský kras a zostávalo nám trochu času do otvorenia jaskyne, rozhodli sme sa, že pôjdeme po náučnom chodníku Kečovské škrapy. Každý si túru užil, žiaci mohli pozorovať, ako sa príroda prebúdza k životu, ako jej obyvatelia nechávajú svoje „podpisy“ v blate alebo sa poučiť o lesnej faune i flóre miestnej oblasti. Po krátkej túre sme mohli konečne vstúpiť do skutočnej a dlho očakávanej nádhery. Celá prehliadka bola zaujímavá, plná rôznych zaujímavostí, od toho, kto ju ako prvý objavil, až po to, ako sa jednotlivé úkazy okolo nás vytvorili. Aj keď nás tam bolo dosť, spoločnosť nám robili netopiere, niektoré ešte v hlbokom spánku, zavesené okolo nás alebo poletujúce vo vzduchu. Domica je tiež slávna vďaka svojim splavom, ktoré sme, bohužiaľ, nemohli zažiť. No to nám nevadilo, pretože sme navštívili bežným návštevníkom neprístupné miesta. Panenská chodba, v ktorej nefungovalo svetlo a tak sme si museli svietiť vlastnými mobilmi, baterkami alebo čelovkami, bola úchvatná. Deti sa dozvedeli aj to, že jaskyňa neposkytuje úkryt len netopierom a drobnému hmyzu, prístrešok tu hľadali ľudia už v dobe kamennej, po ktorých sa našli rôzne nádoby, maľby či nástroje. Každý žiak si z tohto krásneho výletu odniesol či už pekný zážitok, fotky, alebo suvenír v podobe magnetiek, príveskov, pohľadníc a mnoho ďalšieho. Ďakujeme aj pani profesorke Turicovej, pánovi profesorovi Kubaskému a tiež pani bývalej profesorke Lenkeyovej, pretože by sme sa bez nich do takejto krásy len ťažko dostali.

             

            Viktória Graffová, Gymnázium Dobšiná

          • Kde ste, naši bývalí? Dajte nám o sebe vedieť!

          • Osemročné gymnázim v Dobšinej vzniko 1.9.1995 a dalo krídla viac ako tisícke čerstvo dospelým ľuďom z mesta i blízkeho okolia a s maturitou vo vrecku a nádejou v srdci ich pustilo do sveta. Niektorí sa sem vrátili a pracujú, iní zostali vo svete a iba sem-tam sa vrátia na kus reči.

            Pred 200 rokmi študoval na našej škole  P.J.Šafárik, Karol Kuzmányi, Ladislav Bartolomeides, Pavol Dobšinský, o ktorých sa dnes učíme v maturitných otázkach. Z množstva ďalších študentov nášho dobšinského gymnázia sú dnes lekári a zubári, vedci, inžinieri, cestovatelia,  študujú v zahraničí v angličtine,  sú modernými podnikateľmi, pracujú  s modernými technológiami , sú vynikajúcimi športovými reprezentantmi, trénermi, učiteľmi,  sú poslancami, psychológmi,  veterinármi,  pracujú vo finančníctve, tlmočníctve, sú z nich policajti, vojaci, právnici, umelci, stavajú domy a byty, a je možné, že o niektorom z nich sa budú učiť ďalší gymnazisti v budúcnosti  vo svojich maturitných otázkachJ. Tých istých žiakov, ktorí cez školský rok sedávali a sedávajú v laviciach  Gymnázia  Dobšiná, môžeme stretnúť cez prázdniny,  ako sa plnohodnotne uplatnia na brigáde ako  čašníci, sprievodcovia, môžeme ich stretnúť pri sadení stromčekov v lese, starostlivosti o kone, pomáhajú organizovať mestské športové a kultúrne aktivity, jednoducho sú tieto deti z tohto malého  mestečka  a jeho malého okolia  šikovné, spokojné a my sme na nich patrične hrdí či už prezliekajú hosťom cez prázdniny periny, zbierajú zlaté medaily,  alebo žnú úspechy v zahraničí.

            Dobšiná sa vždy pokladala za banícke mestečko, kde hlavným zdrojom obživy pre rodiny bola ťažká práca mužov v baniach. Vznik Dobšinej sa datuje okolo 13.storočia, kedy osada v lese plná oviec a dobytka získala od kráľa mestské práva vďaka ťažbe nerastov. Ťažba nerastov, baníctvo, prinášalo síce bohatstvo do pokladnice kráľa, ale bola to ťažká práca v nebezpečnom prostredí.  V baniach často spolu s mužmi robili aj ich synovia. Ľudia v mestečku nemali na výber.

            Do banského mestečka prichádzali postupne ľudia vzdelaní, technicky skúsení, aby vylepšili podmienky práce v bani, aby zjednodušovali každodenný život svojimi zlepšovacími technológiami, učili baníkov pracovať s pomocou strojov. Vzdelaných ľudí bolo málo a boli zďaleka.  Toto si uvedomovali panovníci a zaviedli možnosť vzdelávania pre všetky deti.  Možnosť vzdelávania aj v malých mestách prináša v histórii porovnateľnosť podmienok života, zlepšenie jeho kvality, zmenšuje rozdiely medzi kvalitou života v hlavnom meste a mimo neho.

            Vzdelávanie v mestečku Dobšiná  má  korene podľa historických podkladov v roku  1572. Od roku 1584 tu boli dievčenské  a chlapčenské školy, latinská škola, ktorá sa premenovala na evanjelické nižšie gymnázium. Udáva sa, že v tomto gymnáziu sa učili dejiny ako v 1.škole v Uhorsku. V roku 1851 tu študovalo 330 žiakov pre ktorých mesto vydávalo osobitné  dobšinské učebnice. V rokoch 1860 -95 tu bola banícka škola pre banské stredné technické kádre. Potom ju preložili do Rožňavy. V rokoch 1924-64 bola v Dobšinej  štátna obchodná škola, neskôr stredná ekonomická škola s maturitou.  Ľudia v mestečku si mohli vybrať. Potom ju tiež preložili do Rožňavy. Od roku 1957 bola v Dobšinej  škola poskytujúca stredné všeobecné vzdelanie s ťažiskom na prípravu žiakov na vysokoškolské štúdium ako predchodca dnešného gymnázia, neskôr od roku 1995  sa okrem štvorročného gymnaziálneho štúdia otvorilo aj  osemročné gymnaziálne štúdium, ktoré je tu dodnes.

            Naši súčasní gymnazisti by sa radi so svojimi bývalými „spolužiakmi“ stretli a ukázali im, ako sa tu dnes majú v novozrekonštruovanej budove, a tiež by radi od nich získali nejaké informácie a skúsenosti. Stretnutia sú najlepši osobné ale súčasnosť umožňuje pomocou technológií stretnúť sa aspoň virtuálne. Navrhujeme využiť túto cestu  a prosíme všetkých bývalých študentov Gymnázia v Dobšinej,  aby sa na túto výzvu ozvali, s potešením zorganizujeme príjemné stretnutie reálne aj virtuálne, radi sa potešíme a inšpirujeme vašimi príbehmi a tiež sa radi pochválime opravenou školou a našimi úspechmi.

            Ako prvú spoločnú aktivitu bývalých a súčasných dobšinských gymnazistov chceme vytvoriť stránku, prípadne časopis s veselými, úsmevnými alebo inak zaujímavými historkami zo života na našom gymnáziu, prípadne blog,  na ktorom každý účastník napíše pozitívnu spomienku na časy na našom gympli. J

            Kontaktujte nás cez e-mail: gymdobs@gmail.com, na facebooku čakáme vaše príspevky, príbehy, fotografie, ale pokojne napíšte len tak, bez príbehu a nechajte nám na seba kontakt.

          • Reprezentujeme, tvoríme a zmysluplne trávime čas

          • Gymnazisti z Dobšinej najúspešnejšou školou v okresnej súťaži v zjazdovom lyžovaní o „CENU SNEHULIAKA“: 30. januára 2019 sa v lyžiarsko stredisku Mlynky Gugel konala okresná súťaž v zjazdovom lyžovaní. Jej organizátorom bol Olympijský klub Gemer v spolupráci s mestom Rožňava a Dobšiná. Našu školu reprezentovalo 5 žiakov, z ktorých sa každí umiestnil na stupni víťazov. Prvé miesto osadili: Kristína Horká a Boris Macko /lyže/ a Manuel Kordovan /snowboard/ a druhé miesto obsadili Viktória Chrenková /lyže/ a Dominik Mol /snowboard/. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových úspechov.

            Okresné kolo v basketbale žiačok ZŠ: 5. februára 2019 sa na ZŠ Pionierov a ZŠ Zlatej v Rožňave konal basketbalový turnaj žiačok ZŠ. Naše dievčatá postúpili zo skupiny po jednom prehratom zápase so ZŠ Pionierov a po jednej výhre nad ZŠ Dobšiná. Tento výsledok ich posunul do boja o 3. miesto, v ktorom po výbornom výkone nakoniec podľahli ZŠ Zakarpatskej v Rožňave. Škoda len že nás zradila streľba.Dievčatá si však zaslúžia veľkú pochvalu za bojovnosť, pekné kombinácie a kondičku. Blahoželáme!

            Tvorivé hodiny sekundánov na gymnáziu pokračujú: Pamätáte si ešte klasické elpéčka alebo LP platne? Dnešné deti ich poznajú skôr len z obrázkov alebo z rozprávania svojich rodičov. Naši sekundáni si ich pripomenuli trocha netradične a použili ich na úplne nový, netradičný spôsob. Na hodine UKL – Umenie a kultúra – z nich vyrábali originálne nástenné hodiny. Ako základ im poslúžili spomínané staré platne a hodinový strojček, ktorý si objednali cez internetový obchod. Skladanie maličkých komponentov či lepenie čísel na platne prinieslo veľa zábavných momentov. Ale teraz im už ich hand made hodiny zdobia detské izby.

            Korčuľovanie na gymnáziu: Keďže sa mestské klzisko nachádza v bezprostrednej blízkosti našej školy, využívame ho radi v rámci hodín telesnej a športovej výchovy a etickej výchovy. Na klzisku sa tak ale stretnú len žiaci jednej, resp. dvoch tried. Preto sme nedávno zvolili inú formu – korčuľovanie po vyučovaní. Takže si hokej a krasokorčuliarske figúry mohli skúsiť všetci žiaci školy, ktorí prejavili chuť a záujem.

          • Výskum - dentálna hygiena

          • Už to je nejaký rok, čo sa o dentálnu hygienu zaujímam. Minulý roky som formou prednášok starostlivosť o chrup predstavil študentom nášho gymnázia a vysvetlil správne čistenie zúbkov na materskej škole. Keďže tento rok je pre mňa zlomový a hlásim sa na odbor stomatológie, tak som si povedal, že rozšírim svoj výskum o čosi ďalej.

            Spočiatku to bola len myšlienka a ja som ju túžil pretransformovať do reality. Vytvoril som brožúru, v ktorej je vysvetlená správna starostlivosť o chrup pre zdravé a biele zuby. Ako som spomínal, túžil som to posunúť ďalej. Tak sa aj stalo. Oslovil som známych v Anglicku a v Malajzii. Od týchto zahraničných študentov som formou online dotazníka získal informácie pre medzinárodné porovnanie dentálnej hygieny. Práve o tomto bude moja tohtoročná práca. Na oplátku za spoluprácu som samozrejme na nič nečakal a moju brožúru som preložil do angličtiny a tak oboznámil zahraničných študentov a mladších žiakov o správnej dentálnej hygiene. Medzitým som na základnej škole, kde som študoval, žiakov druhého stupňa formou prednášok naučil, akou technikou čistiť zuby a medzizubné priestory. Aby som nezabudol na Česko a Slovensko, tak som taktiež oslovil pár známych, ktorí brožúru priniesli nielen do škôl v mestách Dobšiná, Šurany, Piešťany, Česká Třebová, Perná.

            Ako  dopadlo medzi oslovenými Slovensko v porovnaní s Anglickom a s Malajziou? O tom Vás môžem, takto online, informovať po ukončení tohtoročnej biologickej olympiády.

            Marian Turic, žiak VIII.A

        • A Rockin’ Day of Science and Technology
          • A Rockin’ Day of Science and Technology

          • Naša škola na webe americko-austrálskej kapely The Dead Daisies! 

            Zdá sa, že náš (Týž)deň vedy a techniky stále doznieva. Krátky príspevok p.p. Luxa na svojom webe, aj keď trochu neskôr, zverejnila aj kapela The Dead Daisies, ktorej zakladajúci člen David Lowy má svoje korene..neuhádli by ste, vo Fiľakove! Logo kapely na box sete Live & Loder neďaleko znaku Slovenskej republiky tak zrazu naberá úplne iný význam :) 

          • Vianočný turnaj

          • VIANOČNÝ TURNAJ NA GYMNÁZIU V DOBŠINEJ

            Blížia sa Vianoce,  sviatky pohody lásky a rodiny.

            Vianočný turnaj na Gymnáziu v Dobšinej má niekoľkoročnú tradíciu, a každý rok je niečím iný, každý rok študentská rada vymyslí nejakú pridanú hodnotu, prekvapenie, niečo iné ako predchádzajúci rok J

            Tento rok vytvorili podnikateľský plán, ktorým si zarobili na turnajové vianočné občerstvenie.  Keďže neodmysliteľnou súčasťou Vianoc sú koláče a iné sladké dobroty, pripravili „koláčový deň“. Každý žiak doniesol do školy nejaký lahodný koláč ktorý doma pripravil. Naši žiaci si pripravili doma krémeše, medovníky, dobošku, parížske rožky, kokosové ježe, bublaniny, kolieska, hviezdičky... samé dobroty. Tieto koláčiky sa predávali po 20 centov a to čo sme zarobili sme odložili na Vianočný turnaj. Celý koláčový deň prebiehal v skvelej pohode a dobrej nálade. Však cukor je dobrý na nervy nie ? A plus sme sa zasa niečo nové naučili o finančnej gramotnosti ktorú do života iste budeme potrebovať.

            V piatok, v predvianočný školský deň ožili na Gymnáziu v Dobšinej turnaje vo florbale, basketbale, futsale, prehadzovanej, volejbale. Popri športovaní sme si mohli oddýchnuť pri spoločenských hrách, šachu, počítačových hrách. Veľkému záujmu sa tešili aj  stolnotenisové súboje a súboje na farebných kruhoch twistera . Vianočné občerstvenie, na ktoré sme si sami zarobili „koláčovým dňom“, nás potešilo a osviežilo. V dobšinskej vinárni sme si objednali pizzu a uvarili sme si vlastný vianočný nealkoholický punč podľa starodávneho rodinného receptu.

            Škola si nemohla predstaviť lepší záver roka2018. Celý deň sa niesol vo sviatočnom duchu, náladu spríjemňovali koledy. Po aktivitách sme sa všetci rozlúčili a unavení a spokojní sme si zapriali všetko dobré.

            Janka Lachová, kvarta

            Viktória Graffová, tercia

             Ivana Revúcka, oktáva

            Do galérie Vianočný turnaj boli pridané fotografie.

          • Deň študentstva sme oslávili v Bešeňovej

          • Gymnázium Dobšiná je škola, ktorá má v meste dlhú históriu, veď má úctyhodných 61 rokov. Za ten čas v nej zmaturovalo mnoho dnes už významných, úspešných ľudí. Z maturantov Gymnázia v Dobšinej sa stávali poslucháči rôznych vysokých škôl a po štúdiách sa mnohí z nich domov nevrátili, ale mnohí sa vrátili. Tu žijú, pracujú a vychovávajú svoje deti, z ktorých mnohé sa znova stávajú študentmi nášho dobšinského gymnázia.

            Súčasní študenti Gymnázia v Dobšinej majú aktívnu študentskú radu. Jednou z jej úloh je spestriť a zatraktívniť študentské roky podľa želaní svojich spolužiakov. Tohtoročný Deň študentstva si zaželali osláviť na nevšednom mieste.  Vybrali sa do Vodného Parku Bešeňová. Uskutočniť tento výlet bolo veľmi náročné, hlavne finančne, ale štedrosť úspešného podniku v meste, Mestských lesov Dobšiná pomohla uhradením veľkej časti cestovných nákladov. Potom sa už dalo ísť sa vyšantiť, tešiť sa celý deň vo vode, z vody a s vodou

            Všetci si uvedomujeme, že bez finančnej podpory by mnohé deti nezažili takýto atraktívny, aktívny, zábavný, zapamätateľný deň.  Pre deti z Dobšinej a okolia je vzácnosťou návšteva vodných atrakcií, je to aktivita, ktorá v našom okolí chýba. Ďakujeme za finančnú podporu a pochopenie Mestským Lesom Dobšiná, spol.s.r.o.

            „Dňa 21.11.2018 sa žiaci Gymnázia Dobšiná zúčastnili výletu do vodného parku Bešeňová. Výlet sme si veľmi užili a už sa nevieme dočkať kedy pôjdeme znova.“ (Miroslava Suchá)

            „Konečne sme išli na výlet. Ale ani trošku sme nečakali, že bude taký úžasný, ako výlet do Bešeňovej. To priestranstvo bolo obrovské. Bolo tam niekoľko bazénov, tobogánov a dokonca aj bazén z vlnobitím. Toľko zábavy sme už dávno nezažili. Škoda že sme museli odísť. Dúfam že tam v budúcnosti zase pôjdeme.“ (Miloš Macko Beluš)

            „Deti si užili rôzne tobogány a bazény. Boli aj na obede kde sa všetci skvelo najedli. Bolo veľmi dobre deti sa už nevedia dočkať kedy pôjdu znova.“ (Viktória Kotlárová)

            „Najlepšie boli tobogány. Do Dobšinej sme sa vrátili okolo šiestej. Poriadne sme si to tam užili.“ (Viktória Taisová)

            „Bolo tam 6 tobogánov a podľa mňa bol najlepší červený a žltý ale aj čierny bol pekný, boli tam rôzne pásiky a hviezdičky. Vlnobitie bolo každú hodinu. Určite sa všetkým páčilo. Ďakujeme.“ (Kristína Turicová)

            „Najviac sa mi páčilo vlnobitie a tobogány.“ (Peter Dunajský)

            „Najkrajšie v Bešeňovej boli tobogány.“ (Matúš Lakatoš)

            „Unavení žiaci z lietanie po tobogánoch, plávania a potápaní sa tu boli aj najesť. Výlet sa každému páčil a o tejto akcii sa bude ešte dlho hovoriť. Za podporu ďakujeme Mestským lesom, ktoré nám umožnili niečo také podniknúť a aj našej študentskej rade a pedagógom  ďakujeme za krásny zážitok dúfame, že nie posledný.“ (Kristína Fedorová)

            Všetci si uvedomujeme, že bez finančnej podpory Mestských lesov by mnohé deti nezažili takýto atraktívny, aktívny, zábavný, zapamätateľný deň.  Pre deti z Dobšinej a okolia je vzácnosťou návšteva vodných atrakcií, je to  aktivita, ktorá v našom okolí chýba. Ďakujeme za finančnú podporu a pochopenie Mestským Lesom Dobšiná, spol.s.r.o.

          • Okresné kolo v stolom tenise

          • Dňa 7.11.2018 sa konalo okresné kolo v stolom tenise. Našu školu reprezentovali Kristína Horká, Kristína Turicová a Viktória Gecelovská. K 1.miestu im srdečne blahoželáme :-)

          • (týž)deň vedy 2018

          • Týždeň vedy a techniky na Slovensku každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. Cieľom Týždňa vedy a techniky je zlepšiť vnímanie vedy a techniky, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín. Aj naša škola prispela k popularizácii vedy a techniky prostredníctvom prezentácií, rôznych vzdelávacích aktivít a pokusov. Počas tohto dňa boli dvere našej školy otvorené širokej verejnosti.

            Chemická sopka? Blesky v skúmavke? Bengálske ohne? Faraónove hady? Papier, ktorý nezhorí? Mágia či farebné zmeny pri redoxných reakciách? Môžeme zapáliť oheň vodou? Odpoveďami na tieto otázky boli fantastické pokusy našich maturantov pod vedením Ing. Renáty Turicovej. Leonarda da Vinciho si väčšina ľudí spája s obrazmi a sochami. Nie každý však vie, že bol aj vynikajúcim vedcom, vynálezcom, architektom a bádateľom. O jeho vynálezoch a návrhoch si tretiaci, vedení Mgr. Luciou Fafrákovou pripravili zaujímavé prezentácie, dokonca sme zostavili modely niektorých  jeho vynálezov.

            Ako vzniká zvuk, ako sa zapisuje na platne, vedia dnešné deti, čo je vlastne platňa a gramofón? Odpovede na tieto otázky dostali účastníci na prezentácii Mgr. Matúša Luxa Hudba z vinylu – ako a prečo, ich farby, veľkosti a tvary. V rámci témy Prírodné fenomény si žiaci kvarty s ich triednou Mgr. Miriam Liptákovou pripravili a odprezentovali na animáciách nielen im známe javy, ako zemetrasenie, sopky, polárna žiara, tsunami, ale aj tornáda, hurikány, podvodný ľadový dotyk smrti, undulatus asperatus, ohnivá dúha, diery v nebi a iné.

            Aké máte percento telesného tuku, aká je hladina cukru vo vašej krvi, máte dobrý tlak, viete si vypočítať BMI index? A viete, ako postupovať v situácii, keď potrebujete poskytnúť prvú pomoc spolužiakovi, kamarátovi, niekomu v rodine? Toto a mnoho iného ste mohli zažiť na stanovišti vedenom PaeDr. Monikou Leškovou a žiakmi septimy a oktávy s názvom Prvá pomoc. Veľmi zaujímavou a asi najviac netradičnou bola prednáška Mgr. Jána Kubaského na tému Lov naprieč storočiami. Účastníci sa dozvedeli informácie, ako sa vyvíjal lov od základného spôsobu obživy človeka až po jeho dnešné ponímanie ako záujmovej činnosti ľudí. Boli oboznámení s druhmi zbraní používaných pri love v historickom priereze, so zvieratami, ktoré pri love človeku pomáhajú, a tiež im bola priblížená etická stránka lovu a poľovníctva. Prítomní si dokonca mohli na ilustráciu pozrieť poľovnícke trofeje zveri žijúcej v našich zemepisných šírkach.

            No a keď ste chceli hravým spôsobom preniknúť do tajomstiev programovania a riadenia, tak pre vás bola pripravená praktická aktivita na vytvorenie funkčných modelov, ktoré ste si sami mohli naprogramovať pod vedením RNDr. Viery Hroncovej. Za aktívnu účasť ďakujeme zúčastneným študentom a pedagógom.

            Do galérie (týž)deň vedy 2018 boli pridané fotografie.

          • Exkurzia Osvienčim

          • Do galérie Exkurzia Osvienčim boli pridané fotografie.

            "Those who do not remember the past are condemned to repeat it."

            George Santayana

             

            Dňa 5.11. 2018 sme sa my, starší žiaci gymnázia vybrali na exkurziu do Poľského mesta Osvienčim. O tomto meste je známe, že počas 2. svetovej vojny tu boli nacistickým Nemeckom vybudované koncentračné tábory. Tieto tábory boli rozdelené na 3 časti. Ako prvý sme navštívili Auschwitz, ktorý pôvodne slúžil ako vojenské kasárne a je situovaný priamo v Osvienčime. Pred vstupom do tábora sme videli známy nápis na bráne Arbeit macht frei, čo v preklade znamená „práca oslobodzuje“. Tento nápis je výsmechom pre milióny ľudí, ktorí tu našli svoju smrť. Pri prechádzaní týmto táborom nás sprevádzala pani, ktorá nám opisovala históriu, zatiaľ čo my sme sledovali pozostatky hrôzy ktorá tu ostala. Do tohto tábora bolo deportovaných približne 2,5 milióna ľudí. Väčšina z nich boli ľudia židovského vierovyznania. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených a asi 900 000 deportovaných hneď po príchode poslali do plynových komôr alebo zastrelili. Najemotívnejšie miesta tohto tábora boli tie, kde sme z poza vitrín videli ľudské oblečenie, detské hračky či dokonca ľudské pozostatky. Príslušníci oddielov SS mali k zajatcom neľudský prístup, ponižovali ich a šikanovanie bolo na dennom poriadku. V tomto tábore pôsobil aj známy doktor Jozef Mengele, ktorý vykonával nemorálne experimenty na deťoch, tehotných ženách a na duševne postihnutých. Tieto experimenty nemali pre medicínu žiadny prínos a preto to považujeme za zbytočné mrhanie ľudskými životmi.

            Naša exkurzia pokračovala do druhého tábora – Birkenau. Tento tábor bol vybudovaný pre nedostatočnú kapacitu v prvom tábore. Nachádza sa v dedinke Brezinka, ktorá musela byť zrovnaná so zemou kvôli výstavbe. Tento tábor bol vystavaný samotnými väzňami a budovy skôr pripomínali stajne pre dobytok než ľudské obydlie. Zastavili sme sa pri vagóne, ktorý je ukážkou toho, v akých neľudských podmienkach boli ľudia prepravovaní niekedy aj niekoľko dní.

            Stáli sme na mieste, kde doslova nedávno prebiehala separácia ľudí na zdatných, schopných práce a tých, ktorí neboli nijako prospešní. A práve títo ľudia končili v plynových komorách. Bolo to veľmi emotívne, pretože nemecký doktor mávnutím ruky rozhodoval o živote a smrti nevinných ľudí. Na konci tejto cesty sa nachádzali pamätné tabule, na ktorých bolo vo viacerých svetových jazykoch napísané posolstvo pre ďalšie generácie.

            Posledné a zároveň najsmutnejšie miesto, boli ruiny plynových komôr. Nemci ich pred útekom stihli zničiť. Najhoršie na týchto miestach je, že tu nachádzali smrť úplne nevinní ľudia. Dnes si už nevieme predstaviť, aké hrôzy zažívali pri pohľade na smrť svojich blízkych, priateľov či spoluväzňov.

            Táto exkurzia bola pre nás náučná, no zároveň veľmi emotívna. Veľa z nás si nevie vysvetliť, ako je možné, že sa niečo také mohlo v minulosti diať a čo je schopný človek napáchať. Je veľmi dôležité pripomínať si hrôzy vojny ako výstrahu pre mladšie generácie aby sa takéto veci už nikdy neopakovali.

            Sofia Herčková, Anna Mihóková    

          • (týž)deň vedy a techniky

          • Gymnázium Dobšiná Vás srdečne pozýva na sériu prednášok a prezentácií pedagógov a žiakov pod názvom (Týž)deň vedy a techniky, ktorá sa uskutoční dňa 8.11.2018 vo vynovených priestoroch budovy gymnázia.

            Témy pripravených prednášok:

             

            • Hudba z vinylu - ako a prečo?
            • Hudba z vinylu - tvary, farby, veľkosti
            • Hravá chémia
            • Da Vinciho kód
            • Programovanie hrou v Robolabe
            • Prírodné fenomény
            • Lov naprieč storočiami
            • Nácvik prvej pomoci

            Začíname o 9:00. Tešíme sa na Vás!

    • Kontakty

      • Spojená škola, Zimná 96, Dobšiná, organizačná zložka Gymnázium, SNP 607, Dobšiná
      • 058 7941278
      • SNP 607, 04925 Dobšiná Slovakia
      • 42243271
      • 2023328241
      • Mgr. Ondrej Dovalovský
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje